Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

VARAŽDINSKA GRAĐANSKA GARDA 1750. – 2020. / Predstavljanje monografije

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 23.03.2022. / 23.03.2022.

        U sklopu Srijede u Muzeju u 19 sati predstavlja se monografija Varaždinska građanska garda 1750. – 2020., objavljena u povodu 270. obljetnice organiziranog djelovanja te postrojbe. Nakladnici izdanja su Udruga Varaždinska građanska garda, Grad Varaždin i Gradski muzej Varaždin.

        Varaždinska građanska garda povijesna je i protokolarna postrojba Grada Varaždina koju čine uniformirani, redom rođeni Varaždinci, volonteri. Generacije znanih i neznanih muževa nosile su ovu prepoznatljivu odoru kroz vrijeme protkano raznim političkim previranjima, izmjenama vlastodržaca i geopolitičkim interesima. Premda postojanje Garde datira mnogo prije, godina 1750. referentna je za  monografsko izdanje o toj postrojbi, jednoj od najstarijih u Europi. Kao što je i vrijeme pokazalo, mogu se mijenjati države, društvena uređenja i vlastodršci, ali neraskidiva i trajna ostaje povezanost Varaždina i Varaždinske građanske garde.

        U predstavljanju monografije sudjeluju: varaždinski gradonačelnik i kao obnašatelj te dužnosti ujedno i nadzapovjednik Varaždinske građanske garde dr. sc. Neven Bosilj, zapovjednik Varaždinske građanske garde Dražen Loparić, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin mr. Ivan Mesek, autorica teksta umirovljena muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić te urednici izdanja dr. sc. Vladimir Huzjan, viši znanstveni suradnik i upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, i kustosica u GMV-u Jelena Rančić. 

        Program se održava uz propisane/preporučene epidemiološke mjere u multimedijskoj dvorani s početkom u 19 sati, a emitirat će se i uživo na medijima: Facebook stranicama GMV-a, Varaždinski.hr, Grad Varaždin, Magic Net i TV kanal Magic Net. Snimka programa trajno je dostupna na YouTube kanalu GMV-a.

VARAŽDINSKA GRAĐANSKA GARDA 1750. – 2020. / Predstavljanje monografije povratak