Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća/Bratislava

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Galerija Ministarstva kulture Slovačke Republike, Bratislava
datum početka/završetka: 05.05.2015. / 30.05.2015.
otvorenje: 17,00
organizator: Gradski muzej Varaždin, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH / Veleposlanstvo u Slovačkoj Republici, Ministarstvo kulture RH i Zaklada "Hrvatska kuća"

     Nakon što je održana u Budimpešti, izložba Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća / Iz fundusa Galerije starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin otvorena je u Bratislavi, u reprezentativnom prostoru Galerije Ministarstva kulture Slovačke Republike. 
      U programu otvorenja sudjelovali su mr. sc. Jakša Muljačić, veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini. Izložbu je trebao otvoriti slovački ministar kulture Marek Mad'arič, s obzirom na to da je Ministarstvo kulture Slovačke Republike suorganizator programa, no bio je spriječen zbog obveza koje je imao na jučerašnjem zasjedanju slovačkoga parlamenta. Zahvaljujući, ponajprije, angažmanu hrvatskoga veleposlanstva u Bratislavi, svečanom otvorenju izložbe nazočili su brojni veleposlanici i predstavnici diplomatskoga zbora u Slovačkoj Republici, kao i potpredsjednica Nacionalnog vijeća Slovačke Republike Jana Laššákova, predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj Republici Radoslav Janković, osobe iz političkog i kulturnog života u Bratislavi te likovna publika iz Varaždina i predstavnici nekoliko hrvatskih medija. U glazbenom dijelu programa nastupio je gitarist Antonio Peršak, učenik Glazbene škole u Varaždinu, a bila su nazočna i dva predstavnika Varaždinske građanske garde (purgara) u odorama te povijesne varaždinske postrojbe.

 

Velikani hrvatske umjetnosti 20. stoljeća/Bratislava povratak