Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

VELIKI HRVATSKI MAJSTORI 20. I 21. STOLJEĆA IZ FUNDUSA GALERIJE STARIH I NOVIH MAJSTORA GRADSKOG MUZEJA VARAŽDIN

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Sofija (Bugarska), Nacionalna galerija
datum početka/završetka: 30.05.2017. / 27.08.2017.
otvorenje: 18,00

         Nakon predstavljanja u trima srednjoeuropskim prijestolnicama, Beču, Budimpešti i Bratislavi, Gradski muzej Varaždin s izložbom djela najvećih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, iz fundusa Galerije starih i novih majstora, gostuje u bugarskoj metropoli Sofiji. Izložba se održava u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj i Ministarstva kulture RH te Gradskog muzeja Varaždin i Nacionalne galerije u Sofiji, jedne od najvažnijih bugarskih kulturnih institucija.

        Dosadašnja gostovanja izložbe obuhvaćala su oko 50 umjetničkih djela, a s obzirom na to da je u Sofiji ustupljen znatno veći galerijski prostor, i to u glavnoj zgradi nekadašnje carske rezidencije, za gotovo 30 umjetnina povećan je broj izložaka. Tako je na izložbi u Bugarskoj izloženo 74 umjetničkih djela, slika i skulptura pedesetak autora, među kojima su najveća imena hrvatske likovne umjetnosti 20. stoljeća, kao i neki suvremeni autori iz 21. stoljeća. Autorica stručne izložbene koncepcije je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju. Za realizaciju izložbe 27.875,00 kuna osiguralo je Ministarstvo kulture RH, dok je otprilike 40.000,00 kuna iz vlastitih sredstava izdvojio i Gradski muzej Varaždin.  

        Ovaj izložbeni projekt dosad je realiziran isključivo kao gostujući program u inozemstvu, a zahvaljujući uvrštenim autorima i kvaliteti radova, može se reći da predstavlja glavne značajke cjelokupne hrvatske likovne umjetnosti 20. stoljeća i njihove poveznice s europskim kontekstom toga razdoblja. S obzirom na takav koncept, projekt je od samih početaka dosadašnjih gostovanja podržan i na visokim državnim razinama, a prema najavama, nakon Sofije, trebala bi uslijediti i daljnja gostovanja u inozemstvu. Također, za taj projekt, između ostaloga i zato što je svojevrsni iskorak u hrvatskoj muzeologiji, Gradski muzej Varaždin dobio je 2016. godine Posebno priznanje za najbolju međunarodnu/međumuzejsku suradnju, koje mu je dodijelilo Hrvatsko muzejsko društvo.

        Izložba je u Nacionalnoj galeriji u Sofiji postavljena za razgled do 27. kolovoza ove godine, a svečano je otvorena u utorak, 30. svibnja, uz nazočnost mnogobrojne publike, 15-ak veleposlanika i ostalih predstavnika diplomatskoga zbora u Republici Bugarskoj, kao i publike iz Varaždina (djelatnika Gradskog muzeja Varaždin, članova Udruge GMV-a Prijatelji Muzeja i novinara iz nekoliko hrvatskih redakcija). Također, nazočna su bila i dva predstavnika u povijesnim odorama Varaždinske građanske garde (purgara), čije je povijesne tradicije Ministarstvo kulture RH nedavno proglasilo zaštićenim kulturnim dobrom.

        U programu otvorenja sudjelovali su: zamjenica ministra kulture Republike Bugarske Anelija Geševa, ravnateljica Nacionalne galerije u Sofiji Slava Ivanova i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini.

        Izložbu je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier, u sklopu svojega službenog posjeta Bugarskoj.

         Održavanje izložbe Veliki hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća / iz fundusa Galerije starih i novih majstora GMV-a istaknuto je kao središnji ovogodišnji kulturni događaj kojim hrvatsko veleposlanstvo u Sofiji predstavlja našu zemlju u Republici Bugarskoj.   

VELIKI HRVATSKI MAJSTORI 20. I 21. STOLJEĆA  IZ FUNDUSA GALERIJE STARIH I NOVIH MAJSTORA GRADSKOG MUZEJA VARAŽDIN povratak