Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Vjera, ufanje, ljubav / GMV virtualno

IZLOŽBA

mjesto održavanja: www.facebook.com/GMVarazdin/
datum početka/završetka: 09.12.2020. / 17.01.2021.

        S obzirom na to da su izložbeni postavi Gradskog muzeja Varaždin (ponovno) zatvoreni zbog nepovoljne epidemiološke situacije, programske aktivnosti Muzeja za publiku i nadalje se odvijaju u virtualnom prostoru, na mrežnim i Facebook stranicama. Tijekom ove godine na taj način već je premijerno predstavljeno nekoliko novih izložbi, kao i izložbi realiziranih u varaždinskome muzeju u proteklih nekoliko godina, s užim izborom eksponata.

Serijal se nastavlja izložbom Vjera, ufanje, ljubav, postavljenom u palači Herzer GMV-a 2013. godine, a u njezinu virtualnom izdanju predstavlja se 20 odabranih predmeta, koji će se na Facebook stranicama dnevno objavljivati idućih dana.

        Predmeti za izložbu bili su odabrani iz četiriju muzejskih odjela (Kulturno-povijesnoga, Etnografskoga, Povijesnoga te Galerije umjetnina), a njihova je poveznica bila duhovni aspekt u temama umjetničkih i uporabnih predmeta, nastalih u različitim sredinama i razdobljima. Premda naziv izložbe sugerira temeljne kršćanske krjeposti, građa s kršćanskom (katoličkom) ikonografijom, iako najzastupljeniji, bila je tek jedan njezin segment. Ostali su obuhvaćali klasične (nekršćanske) teme, predstavljene na primjercima rimskog novca te na djelima likovne umjetnosti i umjetničkog obrta nadahnutih antičkom mitologijom iz razdoblja renesanse, baroka i klasicizma. Posebnu cjelinu činila je tema posvećena duhovnom životu seoskoga puka na području sjeverozapadne Hrvatske koja je bila ilustrirana i ambijentalnom inscenacijom seoskoga interijera, s naglaskom na Božji kut. Budući da su se u okolnim varaždinskim selima do danas, makar više u sjećanjima a manje u živim običajima, održale legende, priče i naputci za otklanjanje nevolja, odnosno poticanje sretnih događaja, u svrhu trajne zabilježbe toga dijela nematerijalne tradicijske baštine provedena su terenska etnološka istraživanja s autohtonim kazivačima. Njihova kazivanja mogu se pročitati u katalogu izložbe.

        U realizaciji izložbe sudjelovalo je više stručnjaka iz Gradskog muzeja Varaždin, kao i vanjski suradnici, a glavne autorice koncepcije i postava bile su muzejske savjetnice Ljerka Šimunić, Ljerka Albus, Spomenka Težak i Mirjana Dučakijević.

 

Odabir predmeta: Petra Marincel, viši kustos dokumentarist

 

Svakodnevno objavljujemo po jedan predmet na:

https://www.facebook.com/GMVarazdin/

 

Vjera, ufanje, ljubav / GMV virtualno povratak