Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Zeleni kadar: Seljačke bune i pokreti u Austro-Ugarskoj i njezinim državama nasljednicama, 1914.-1950.

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Stari grad, Šetalište J. J. Strossmayera 1
datum početka/završetka: 24.08.2022. / 02.10.2022.
otvorenje: u 19 sati

 

Gradski muzej Varaždin sudjeluje na međunarodnoj izložbi koja nudi jedinstveni uvid u povijest djelovanja zelenog kadra na varaždinskom području, kao i drugim regijama bivše Austro-Ugarske Monarhije tijekom svjetskih ratova.

Fokusira se na seljake i aktiviste koji su od kraja Prvog pa do Drugog svjetskog rata na razne načine pokušavali seljacima osigurati pravo na samoodređenje. Neki od njih su pribjegli osvetničkom nasilju, poput seljaka u prethodnim revolucijama u prošlim stoljećima. Drugi su predlagali nove oblike samoodređenja i vodili seljačke političke pokrete koji su se dramatično proširili nakon 1918. godine te nadahnuli seljačku aktivnost u međuratnom razdoblju i pružili model seljačkom otporu 1939.–1945.

Izložba predstavlja fotografije i dokumente na ovu temu iz 15 različitih muzeja, arhiva i knjižnica iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Češke, Austrije i Poljske. Mnogi od njih su rijetki i do sada nisu bili predstavljeni javnosti. Zajedno ukazuju na važnu ulogu koju je selo na području bivše Austro-Ugarske imalo u europskoj povijesti 20. stoljeća.

Autor izložbe: Jakub Beneš, Petra Svoljšak

Organizatori: Gradski muzej Varaždin; University College London, School of Slavonic and East European Studies (London); Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Zgodovinski inštitut Milka Kosa (Ljubljana); Záhorské múzeum v Skalici (Slovačka), Muzej narodne osvoboditve (Maribor).

 

 

 

Zeleni kadar: Seljačke bune i pokreti u Austro-Ugarskoj i njezinim državama nasljednicama, 1914.-1950. povratak