Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

ŽIVOT UZ DRAVU NEKAD I DANAS

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Gradski muzej Varaždin, palača Sermage, Varaždin
datum početka/završetka: 19.11.2004. / 28.02.2005.
otvorenje: 19 sati
radno vrijeme: radnim danima: 10 - 17 sati; subotom i nedjeljom: 10 - 13 sati; ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno; na Badnjak 24.12. i Staru godinu, 31.12.2004. otvoreno 10 - 12 sati.
cijena ulaznice: 20/15; 12/10 kn.
podatak o vodstvu: vodstvo: 60 kn za grupu do 50 osoba.
autor stručne koncepcije: Antica Bregović
autor likovnog postava: Dražen Grubišić
organizator: Gradski muzej Varaždin, Varaždin

U Gradskom muzeju Varaždin otvara se u petak, 19. studenog 2004. u 19 sati izložba ŽIVOT UZ DRAVU NEKAD I DANAS koja se priređuje u povodu obilježavanja 50. obljetnice osnutka Entomološkog odjela GMV-a i 150. godišnjice rođenja prirodoznanstvenika A. E. Jurinca. Izložba je postavljena u prostoru palače Sermage (Trg M. Stančića 3).

U Gradskom muzeju Varaždin otvara se u petak, 19. studenog 2004. u 19 sati izložba ŽIVOT UZ DRAVU NEKAD I DANAS koja se priređuje u povodu obilježavanja 50. obljetnice osnutka Entomološkog odjela GMV-a i 150. godišnjice rođenja prirodoznanstvenika A. E. Jurinca. Izložba je postavljena u prostoru palače Sermage (Trg M. Stančića 3).

Tema izložbe usmjerena je na usporedbu značajki dravskoga okružja na širem području Varaždina u prošlosti s današnjim stanjem toga kraja, uz osobit naglasak na ugroženost ekosustava rijeke Drave. Putem opsežnoga dokumentarnog materijala, fotografija, primjeraka biljnog i životinjskog svijeta, kao i geološke, arheološke, povijesne te etnografske građe, kroz presjek od nekoliko stoljeća, ocrtava se kako izgled dravskoga područja kao staništa raznovrsne flore i faune tako i dio gospodarskih prilika i života ljudi na tome prostoru. Budući da među izloženom građom ima i materijala prikupljenih temeljom novijih multidisciplinarnih istraživanja, razvidne su i mnogobrojne promjene na dravskome području uzrokovane nerijetko štetnim čovjekovim utjecajem.

Na pripremi izložbe, uz Gradski muzej Varaždin kao glavnog organizatora, sudjelovalo je niz drugih institucija i suradnika, među kojima su: (iz Varaždina) Područni ured za katastar Geodetske uprave, Državni arhiv, Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović", Gimnazija i Zavod za znanstveni rad HAZU te Muzej Međimurja Čakovec, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski prirodoslovni muzej iz Zagreba.

Uz izložbu je tiskan katalog opremljen bogatim dokumentarno-fotografskim materijalom, s tekstovima autora: Antice Bregović, dr. sc. Nevenke Krklec, Smiljane Petr-Marčec, Marine Šimek, Spomenke Težak te dr. sc. Nikole Tvrtkovića.

Realizaciju izložbe financijski su pomogli Ministarstvo kulture RH, Varaždinska županija i Grad Varaždin, kao i mnogobrojni sponzori. Tijekom njezina održavanja, do 28. veljače iduće godine, organizirat će se i različiti drugi sadržaji kao što su stručna predavanja, radionice s učenicima te znanstveni skup "Adolf Jurinac - prirodoznanstvenik i prosvjetni djelatnik".

povratak