Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

ZLATKO KOPLJAR: Tenebroso / kritička retrospektiva

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Galerija umjetnina, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 14.10.2020. / 10.01.2021.
otvorenje: u 19 sati

Prelistajte katalogU sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba Zlatka Kopljara, jednog od najznačajnijih hrvatskih multimedijalnih umjetnika, međunarodno priznatog ugleda. U Varaždinu se izložba priređuje nakon uspješno održane retrospektive pod nazivom Konstrukcije u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti od 14. 12. 2019. do 16. 2. 2020., na kojoj je autorica stručne koncepcije bila viša kustosica u MSU-u Leila Topić. Varaždinsko izdanje predstavlja uži izbor Kopljarovih radova, objedinjen za tu prigodu prema kustoskom konceptu povjesničara umjetnosti Branka Franceschija, a naslovljen je Tenebroso / kritička retrospektiva.

        Vodeći se zadanošću galerijskog prostora GMV-a, odabrani su radovi koji snažnim kontrastom svjetla i tame i/ili silovitom akcijom ističu dramatičnost umjetnikovog svjetonazora i stvaralaštva. Naziv izložbe referenca je na istoimeno dramatično slikarstvo koje je obilježilo razdoblje baroka, stoga su barokni Varaždin i palača Sermage, kako ističe B. Franceschi, izvrsni prostor prezentacije koncepta. Izložba će predstaviti sve medije u kojima je Kopljar stvarao tijekom triju dekada svoga umjetničkog rada, od proširenog shvaćanja pojma slike preko performansa i instalacija do fotografije i videa.

        Uz retrospektivu Zlatka Kopljara objavljen je i opsežan katalog, i to cjelovito izdanje s bogatim slikovnim prilozima i bibliografskim referencama na engleskom jeziku te sažetom inačicom na hrvatskom jeziku, u kojem su autori tekstova profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Sanja Cvetnić, njemački kustos i likovni kritičar Ory Dessau i američka kustosica Kate Christina Mayne. Katalog je objavljen u sunakladništvu Muzeja suvremene umjetnosti i njemačke nakladničke kuće Distanz, specijalizirane za suvremenu umjetnost, a u realizaciji je financijskim sredstvima sudjelovao i Gradski muzej Varaždin.  

        Zlatko Kopljar (r. 1962., Zenica) diplomirao je slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u muzejima i galerijama širom svijeta, a 2004. godine Hrvatsku je predstavljao na Bijenalu suvremene umjetnosti u Sao Pãulu. U središtu njegova stvaralaštva uglavnom su društvene teme, osobito odnos prema kulturnim i političkim institucijama, te položaj i odgovornost umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

  

Napomena / provedba epidemioloških mjera prilikom otvaranja izložbe:

Otvorenje se priređuje u vanjskom prostoru (u dvorištu palače Sermage); zbog ograničenja broja osoba koje istovremeno mogu biti u izložbenom prostoru, nakon otvorenja publika će ulaziti u razgled u manjim skupinama; u zatvorenom izložbenom prostoru obvezno je nošenje zaštitnih maski za lice. Potrebno je pridržavanje i ostalih propisanih/preporučenih epidemioloških mjera. Novinari i ostale službene osobe iz novinarskih redakcija mogu biti u prostoru koliko je to potrebno da obave svoj novinarski posao. Zahvaljujemo svima na razumijevanju.  

 

ZLATKO KOPLJAR: Tenebroso / kritička retrospektiva povratak