Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

ZRNKA ŠULAK: Čipka u keramici

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Stari grad, Šetalište J. J. Strossmayera 1
datum početka/završetka: 03.06.2020. / 05.07.2020.
otvorenje: u 12 sati

U srijedu, 3. lipnja u utvrdi Stari grad Gradskog muzeja Varaždin otvara se izložba pod nazivom Čipka u keramici varaždinske autorice Zrnke Šulak, na kojoj je predstavljeno 25 upotrebnih i ukrasnih predmeta iz njezina keramičkog opusa. Program je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, a njime započinje i ovogodišnji izložbeni ciklus u prostoru Staroga grada GMV-a. Autorica stručne koncepcije, likovnog postava i predgovora u katalogu je muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić.   

 

Iz predgovora:

Izloženi keramički opus, prilagođen autoričinom osobnom shvaćanju modeliranja i ukrašavanja upotrebnih i ukrasnih predmeta, odražava njezinu težnju za iznalaženjem jednostavnih oblika i potrage za primjenom cvjetne i čipkane ornamentike. Pitamo se je li ovdje riječ o obnovi primijenjene umjetnosti i potrebe za uvođenjem već poznatih elemenata na novi, drugačiji način. Na starinski dizajniranim tanjurima i zdjelama, koji kao da su se preselili iz kuhinjskih kredenca naših baka, razlili su se motivi preuzeti s raskošnih primjeraka klepane lepoglavske čipke. Motivi i kompozicijska rješenja lepoglavske čipke poticaj su i nadahnuće varaždinskoj keramičarki Zrnki Šulak. Bijelu glaziranu keramiku oživjela je cvjetnim dekoracijama razlistanih grančica, stiliziranih vitica, plodova šipka, cvjetnih čaški i kartuša u pastelnim tonovima zelene i ružičaste boje unutar reljefne mrežaste strukture. Policentrično građena kompozicija razasutih florealnih motiva uvodi nas u svijet cvjetnih arabeski, ostvarenih u tehnici oslikane i glazirane majolike, s istaknutim reljefno izvedenim detaljima postignutima utiskivanjem i apliciranjem. Dio izložaka je neoslikan. Ističu se bjelinom i dekorativnom strukturom s karakterističnim florealnim motivima.   

Izloženi predmeti namijenjeni su svakodnevnoj upotrebi, poput šalica za kavu ili čaj, zdjelica za sladoled, voće ili kompot, zdjela, tanjura i pladnjeva različitih dimenzija za posluživanje kolača i torta, posuda s poklopcima, vaza za suho i svježe cvijeće, dražesnih ukrasnih cekera, aroma lampica za eterična ulja, dok nam je Uskrs predstavljen malenom zbirkom pisanica.

Izložbom vedre, proljetnim bojama oslikane keramike započinjemo ovogodišnji izložbeni ciklus u prostoru Staroga grada. 

ZRNKA ŠULAK: Čipka u keramici povratak