Gradski muzej Varaždin

Zbirka Egipatske građe Arheološkog odjela mala je zbirka čiji broj od sedam predmeta nadmašuje njezina visoka umjetnička vrijednost. Zbirku čini set od četiri alabasterne kanopske žare ili kanope, nadgrobna stela, skarabej i keramička čaša koja spada među najstarije predmete egipatske provenijencije koji se čuvaju u Hrvatskoj.

Šest predmeta u muzej je pristiglo polovicom 20. st. iz privatne zbirke obitelji Pasthory-Varady, dok je skarabej u muzej dopremljen u relativno novije vrijeme. Obiteljska zbirka nastala je vrlo vjerojatno u 19. st. kada je netko od članova obitelji boravio u diplomatskoj službi u Egiptu, no kako su točno predmeti došli u njihov posjed obavijeno je velom tajni.

 

 

Kanope ili kanopske žare dio su grobnog inventara važnog u procesu mumifikacije. Ikonografski su prikazane kao četiri Horusova sina na način da su poklopci izvedeni u obliku glava tih zaštitinih božanstava: Imset – ljudska glava, Hapi –glava babuna, Kebhsenuf – glava sokola te Duamutef – glava šakala. U svaku od kanopi prilikom mumifikacije spremani su vitalni organi: jetra, pluća, crijeva i želudac, dok se na njihovim površinama nalaze hijeroglifi koji predstavljaju magijske izreke.

Datiraju se XXVI. egipatskom dinastijom iz Saita, vladavinom Psametika I. (664. – 610. g. pr. Kr.).

 

GMV AO 5280

Dimenzije: 33 x 17,4 cm; poklopac: 9,3 x 12,4 cm

Materijal: alabaster

Kanopa s poklopcem u obliku glave čovjeka koji predstavlja boga Imseta služila je za pohranu jetre pokojnika.

 

GMV AO 5281

Dimenzije: 32 x 17,4 cm; poklopac: 8 x 13,2 cm

Materijal: alabaster

Kanopa s poklopcem u obliku glave babuna koji predstavlja boga Hapija služila je za pohranu pluća pokojnika.

GMV AO 5282

Dimenzije: 32 x 17,2 cm; poklopac: 11,1 x 13,2 cm

Materijal: alabaster

Kanopa s poklopcem u obliku glave šakala koji predstavlja boga Duamutefa služila je za pohranu želuca pokojnika.

 

GMV AO 5283

Dimenzije: 31,2 x 17,6cm; poklopac: 9 x 13 cm

Materijal: alabaster

 

Kanopa s poklopcem u obliku glave sokola koji predstavlja boga Kebhsenufa služila je za pohranu crijeva pokojnika

 

 

GMV AO 5279

Pogrebna stela Mery-Mery-a

Dimenzije: 54,6 x 38,7 cm

Materijal: vapnenac

Temeljem natpisa utvrđeno je da je stela posvećena Mery Mery-u koji je bio pisar i nadglednik obrtnika faraona Amenhotepa III i  nadglednik faraonove kćeri Satamūn.

Dekoracije na steli podijeljene su na tri polja s ostacima tragova boje.

Gornje polje: U gornjem lijevom kutu u sjedećem položaju prikazan je bog Oziris i bog šakal, Wepwawet. U desnom gornjem kutu preminuli Mery Mery stoji pred bogovima s podignutim rukama. U sredini prikaza nalazi se stolac sa dva lotosova cvijeta, a iznad su dvije kartuše Amenhotepa III., simboli Ozirisa i Anubisa. Izmedu prikaza bogova i Mery Mery-a nalazi se natpis u tri kolone.

Srednje polje: Mery Mery ceremonijalno daruje svoje roditelje. Uz lijevi rub stele prikazan je stojeći Mery Mery sa rukama u položaju prizivanja. Njegovi su roditelji prikazani u sjedećem položaju na desnom rubu stele. Ispred njih se nalazi stol s raznim vrstama hrane. Između prikaza sina i roditelja nalazi se natpis u pet kolona.

Donje polje: U lijevom donjem kutu sjede roditelji. Ispred njih nalazi se stol sa darovima ispred kojeg stoji čovjek imenom Hy ili Khuy, pisar vojske, i članovi njegove obitelj. Iznad stola nalazi se natpis u pet kolona.  Hy u stojecem položaju svojom desnom rukom nudi posudu i darove svojim roditeljima. Iza njega prikazane su tri osobe. Vjerojatno se radi o braći i sestri Mery-Mery-a. Prva muška osoba drži pet cvjetova papirusa, druga muška osoba drži dva cvijeta papirusa u rukama, a posljednja je ženska osoba koja u rukama drži mali stolić s raznom hranom zamotanom u dva lotusova cvijeta.

Datira se XVIII. egipatskom dinastijom, vladavinom Amenhotepa III. (oko 1390. – 1352. g. pr. Kr)

 

 

GMV AO 6521

Keramička čaša

Dimenzije: visina 8,9 cm. pr. otvora  6,8 cm, pr. dna 4,3 cm.

Materijal: glina

Vrlo dobro očuvani primjerak keramičke čaše izrađene od dobro pročišćene gline ručne izrade. Unutrašnja površina je od sivo-crne do tamnosmede boje dok je vanjska zaglađena površina u gornjem dijelu recipijenta crna, a u donjoj polovici crvenkasto-smeđa. Čaša spada u najstarije primjerke egipatske umjetnosti koji se čuvaju u Hrvatskoj.

Datira se predinastičkim razdobljem egipatske države tzv. Negada I. cca. 4400 – 3800. g. pr. Kr.

 

 

GMV 43807

Skarabej

Dimenzije: dužina 4,6 cm; širina 3,2 cm; debljina 1,7 cm

Materijal: škriljevac

Amulet skarabeja sačuvanog u vrlo dobrom stanju. Kukac sveti kotrljan ili skarabej (Scarabaeus sacer) jedan je od najčešćih prikaza u egipatskoj kulturi i umjetnosti.

Datira se od 1550. g. pr. Kr. do 1069. g. pr. Kr.