Gradski muzej Varaždin

Aktualno

Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – "DETOX"

Od 1. listopada 2016. godine Gradski muzej Varaždin, kao jedan od partnera, sudjeluje u provedbi projekta Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – „DETOX“. Zajednički cilj projekta je aktivno očuvanje, zaštita i promicanje kulturne baštine ruralnog područja kroz održivi turizam.

Projekt rješava dva zajednička izazova, kako povezati fragmentiranu ponudu partnerskog područja i kako "detoksicirati" stresom opterećenog čovjeka. Projekt će na zabavni način poučiti posjetitelja o kulturnoj baštini. Tijekom provedbe projekta biti će izvedene brojne aktivnosti koje će pridonijeti očuvanju i promociji kulturne i etnološke baštine područja:

-    oblikovanje prekograničnog turističnog paketa EtnoTour,

-    izvedba različitih načina prikazivanja života naših predaka s pomoću moderne tehnologije,

-    povezivanje ponude projektnog područja u zajedničkoj prekograničnoj aplikaciji koja će nuditi informacije o turističkoj ponudi i kulturnoj baštini, te omogućiti virtualnu šetnju po tradicionalnom domaćinstvu,

-    izvedba 42 EtnoTour radionice i prikaza tradicionalni obrta,

-    renovacija objekata kulturne baštine.

Glavni rezultati projekta su:

-    EtnoTour paket koji će spojiti četiri načina prikazivanja života naših predaka: moderna tehnologija (3D hologramski virtualni živi prikazi života u obliku "3D sobe doživljaja"), e-knjižnica (očuvane stare knjige), etno kino na otvorenom (stari SI-HR filmovi) i šest renoviranih objekata kulturne baštine za provođenje EtnoTour radionica u realnoj okolini (praktični prikaz nekadašnjeg života),

-    razvoj zajedničke prekogranične aplikacije u kojoj će na jednom mjestu biti prikupljeni podaci o baštini i turističkoj ponudi i omogućena virtualna šetnja po tradicionalnim domaćinstvima.

Rezultate će koristiti stanovnici (veće mogućnosti zapošljavanja), turisti (atraktivnija i bogatija ponuda), vlasnici baštine i MSP-i (uključivanje u ponudu i zajedničku aplikaciju), partneri (veća prepoznatljivost i povezanost).

Gradski muzej Varaždin će u sklopu aktivnosti vezanih uz projekt „DETOX“ restaurirati knjižnicu grofa Bombellesa te poduzeti potrebne mjere konzervacije i zaštite knjižnične građe. Knjižnica obitelji Bombelles sadrži preko 3 000 starih i rijetkih tiskanih knjiga od 16. do 20. stoljeća od kojih će se 200 najvrijednijih i najzanimljivijih digitalizirati i javno objaviti, dok će ostale biti dostupne za pregled u GMV. U suradnji s partnerima pripremiti će se prekogranična baza podataka o etnološkoj kulturnoj baštini partnerskog područja, a rezultati provedenih istraživanja u sklopu projekta predstaviti će se na radionicama i predavanjima.