Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

6. varaždinske muzejske svečanosti / 8. europska noć muzeja

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 16.05.2012. / 19.05.2012.
organizator: Gradski muzej Varaždin

 - programi uz Međunarodni dan muzeja –


          Muzeji u svijetu koji se mijenja – novi izazovi, nova nadahnuća geslo je pod kojim se ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja, a ukazuje na nove okolnosti u kojima danas djeluju muzejske ustanove širom svijeta. I dok nove tehnološke mogućnosti, gotovo iz dana u dan, nude neslućene mogućnosti u pospješivanju komunikacije između muzeja i javnosti, kronična novčana osiromašenost za mnoge od njih nepremostiva je prepreka. No – svako zlo za neko dobro: umjesto nezamislivog računalnog programa koji će vas istom prebaciti u virtualnu baroknu sobu, s akterima u raskošnim kostimima, napudranim licima i nemogućim frizurama, u mnogim muzejima dočekat će vas takve slične barokne sobe, doduše, s inventarom koji (ako malo bolje u nj zagledate) treba itekakvih popravaka, ali koji su izradili stvarni majstori i među kojim su živjeli stvarni ljudi. Ostatak priče posložit ćete sami. Uostalom, muzeji bi i trebali biti mjesta gdje se puno toga može dati vlastitoj mašti na volju.  

          U ubrzanoj i stalnoj mijeni i raskoraku između mogućnosti i želja, jedno načelo ostaje trajno i nepromjenjivo: muzeji su čuvari nematerijalne i materijalne baštine, odnosno ostavštine naših predaka, koja se treba generacijski prenositi kao civilizacijski trag ljudskoga postojanja. S tim nakanama, u boljim i onim malo manje dobrim vremenima, od samoga početka do danas djeluje i Gradski muzej Varaždin. Pozivamo vas, zato, da svako toliko posjetite neki muzej – a što češće naš Muzej, itekako ćemo vas s radošću dočekati.

 

6. VARAŽDINSKE MUZEJSKE SVEČANOSTI


 Varaždinske muzejske svečanosti utemeljene su u želji da atraktivni muzejski prostori postanu mjesta za održavanje različitih kulturnih događanja koja nisu isključivo muzejsko-galerijske prirode. Unatrag posljednjih pet godina, u sklopu te manifestacije, održano je nekoliko kazališnih predstava, koncerata, književnih predstavljanja i ostalih sličnih programa, čime je Gradski muzej Varaždin znatno obogatio svoju temeljnu djelatnost.


SRIJEDA, 16.5.2012.


GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3, 19.00 sati
Otvorenje 6. Varaždinskih muzejskih svečanosti / 8. Europske noći muzeja
Otvorenje izložbi:
Krešimir Katušić: Psiha mitske zbilje / skuplture i
Lice i tijelo kao odraz psihe – Izbor djela iz fundusa Galerije starih i novih majstora GMV-a


GMV Palača Herzer, Franjevački trg 6, 20.30 sati
Otvorenje izložbe Nenad Opačić: Kiborzi Infernalna fuga/ reljefi i akvareli

 
ČETVRTAK, 17.5.2012.


GMV Palača Herzer, Multimedijska dvorana, Franjevački trg 6, 19.30 sati
Mjuzikl Grozdana na zrnu papra


PETAK, 18.5.2012.


GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3, 19.30 sati
Koncert Kajtebriga Trio


SUBOTA, 19.5.2012.


8. EUROPSKA NOĆ MUZEJA: Zvjezdano nebo nada mnom,

GMV 20.00-24.00 sata


       Europska noć muzeja završna je manifestacija Varaždinskih muzejskih svečanosti, koja se ove godine održava osmi put zaredom. Akcija se organizira u nekoliko tisuća europskih muzeja, u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, pod okriljem Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a (Međunarodnoga vijeća muzeja). Gradski muzej Varaždin ove godine prvi se put (i to vrlo uspješno, s gotovo 9000 posjetitelja!) uključio u siječnju u nacionalnu Noć muzeja, a ove godine opet će sudjelovati i u Europskoj noći muzeja, u kojoj je redovito svake godine od njezina ustanovljenja. Tom prigodom, kroz program Zvjezdano nebo nada mnom, pokušat ćemo vam otkriti neke tajne Svemira.


GMV Stari grad
Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela

Ptičica!
– Ambijentalni kutak za fotografiranje
U suradnji s Foto studijem Plavec-Fiket Gradski muzej Varaždin i ove će godine u Europskoj noći muzeja urediti ambijentalni kutak, gdje se posjetitelji mogu fotografirati za uspomenu i dugo sjećanje. Zato – molimo vas, fotografirajte se u Muzeju!



Projekcija Kozmički horizonti
Fotografije najljepših svemirskih objekata: Mjeseca, planeta, zvjezdanih skupova, maglica, galaktika, galaktičkih (super)jata te kozmosa u totalu, uz zvučnu kulisu elektronske chill-out glazbe.


GMV Palača Herzer
Stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca

Izložba Nenad Opačić: Infernalna fuga / reljefi i akvareli


20.30 sati, Multimedijska dvorana
Predavanje Život u svemiru – mogućnost ili zbilja
        Povod ovoj tematici izuzetno je dinamičan razvoj interdisciplinarne znanosti astrobiologije u posljednjih desetak godina, koja pokušava odgovoriti na fundamentalna pitanja čovječanstva: kako je nastao život i je li Zemlja jedina oaza života u svemiru. Odgovore će približiti predavanje koncipirano od presjeka bitnih sastavnica i trenutnog dosega spoznaja iz svih disciplina uključenih u ovu potragu.


22.30 sati, Multimedijska dvorana
Predavanje Najdublji ponor / najviši vidikovac 
       Ovo predavanje donosi razmatranje o mogućnosti spoznaje Svijeta kao cjeline, promatranog iz perspektive općeg pojedinca smještenog na razmeđi dviju njegovih hemisfera: unutarnji/vanjski svemir; prošlost/budućnost; mikro/makro svijet; svjesno/nesvjesno; egzistencija/esencija; znanost/umjetnost i konačnost/beskonačnost. Nastojat će se dati i poveznica teme s muzejima kao mjestima prebivanja materijalnih sublimata pojedinih aspekata navedenih idejnih uvida, odnosno astronomijom i filozofijom kao generatora novih.


Oba predavanja, kao i projekciju Kozmički horizonti, pripremio je Alan Dedić, voditelj varaždinske Zvjezdarnice. Premda su teme prilično zahtjevne i možda donekle nerazumljive posjetiteljima mlađima od 15 godina, mi vas pozivamo na ova predavanja u nadi da će vas, makar samo ovu noć, potaknuti da malo češće podignete pogled ka (zvjezdanom) nebu.



GMV Palača Sermage
Izložba Krešimir Katušić: Psiha mitske zbilje / skulpture
Izložba Lice i tijelo kao odraz psihe Izbor djela iz fundusa Galerije starih i novih majstora GMV-a


Ulaz na sve programe u sklopu 6. Varaždinskih muzejskih svečanosti i 8. Europske noći muzeja je besplatan.

Tradicionalno je besplatan i ulaz za razgled svih izložbenih postava GMV-a u petak, 18. svibnja 2012. godine, na Međunarodni dan muzeja!
 

Anita Peričić

povratak