Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

ARTUR ROSNER / Sanjal sam da bude mi se mama vratila

OSTALO

ustanova: Kino Gaj, Gajeva 1, Varaždin
datum početka/završetka: 29.03.2023. / 29.03.2023.

        Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 29. ožujka, održat će se, kao i prethodna, izvan prostora Gradskog muzeja Varaždin, i to u varaždinskom Kinu Gaj. Program pod nazivom Sanjal sam da bude mi se mama vratila posvećen je Arturu Rosneru (Mali Bukovec, 1938. – Varaždin, 2021.), koji je najveći dio svog života proveo u Varaždinu, a djetinjstvo mu je obilježilo stradanje njegovih roditelja Renate i Branka te bliskih rođaka u holokaustu.

        Kratak film o njegovu životu snimljen je početkom 2021. godine kao intervju koji je s njim vodila muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, u kojem A. Rosner govori o obiteljima svojih roditelja (Rosner, Blas i Stern), boravku u obitelji Kumrić i različitim prilikama u kojima se tijekom života našao. Autor filma, realiziranog u produkciji Ivan – Kreativan j.d.o.o. i koprodukciji GMV-a, je Ivan Mesek, a autor glazbe Petar Eldan. Snimatelj i montažer je Damir Chytill csc.

        Prije projekcije filma u tematskom razgovoru sudjelovat će predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal, publicistkinja i židovska aktivistica Miriam Steiner-Aviezer, bliski Rosnerov rođak Vedran Hary i povjesničarka Spomenka Težak.

        Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

ARTUR ROSNER / Sanjal sam da bude mi se mama vratila povratak