Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

DARWIN BUTKOVIĆ: Migrare / Izložba u povodu 40. obljetnice autorova umjetničkog stvaralaštva

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 27.05.2020. / 28.06.2020.

Gradski muzej Varaždin organizator je izložbe Darwina Butkovića, koja je postavljena za razgled u reprezentativnom prostoru na katu te u dijelu dvorišta palače Sermage. Na izložbi je predstavljen izbor Butkovićevih skulptura, slika, objekata i instalacija, koji daje uvid u poetiku i presjek umjetnikova stvaralaštva u proteklih 40 godina.

O radu Darwina Butkovića pisali su mnogi likovni kritičari, a njegov profesor slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti Ferdinand Kulmer istaknuo je: „Njegov rad isticao se izrazitom osebujnošću, pri čemu bih posebno istaknuo njegov specifičan smisao za ironiju i humor, koji ga razlikuje od ostalih.“ 

 

 

O stvaralaštvu Darwina Butkovića i izložbi 

 

Od tri prepoznatljiva Darwinova znaka SA-PE-TE, SA za sat, PE za peglu i TE za telefon, kao dominantna i trajna konstanta, prisutna u svim Darwinovim razdobljima i u najvećem broju njegovih djela, iskristalizirao se onaj sa znakom SA, što je bitno odredilo izbor djela, počevši od 1980. godine kada je Darwin imao svoj prvi samostalni nastup u Gradskome muzeju Bjelovar. Od te godine pratimo pojavu motiva sata, odnosno, njegove skraćenice SA ili njegova prepoznatljiva znaka.

U početku, u prvoj sobi, predstavljamo SAT kao narativnu podlogu njegovih djela, a kasnije samo ona sa skraćenicom SA, odnosno, sa znakom. Sam postav izložbe, pak, nije vezan samo uz kronološko prikazivanje djela s temom sata, već on ima i svoj dublji koncept temeljen na opservaciji autora teksta Marijana Špoljara koji eksplicite navodi kako se Darwinovo stvaralaštvo može sagledavati i kroz obrasce dadaizma. Uz to, Ksenija Kipke, pak, vidi i utjecaj Dubuffetaova art bruta na Darwinovu raskošnu paletu nekonvencionalnih likovnih materijala: od raznih smola i odbačenih predmeta do vegetacije i land arta. Ovom smo izložbom povezali 40 godina umjetničkog djelovanja Darwina Butkovića i 100. obljetnicu berlinskoga postava izložbe dadaizma, kao svojevrsni hommage umjetničkoj nekonvencionalnosti. 

 

 

 

Darwin Butković (iz životopisa)

 

Darwin Butković (r. 1962.) diplomirao je 1988. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 1993. i magistrirao konzervaciju i restauraciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Radio je kao nastavnik likovne kulture na nekoliko osnovnih i srednjih škola te kao viši honorarni umjetnički suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Velik dio profesionalnog života proveo je na restauratorsko-konzervatorskim poslovima, i to kao voditelj Međunarodnog restauratorskog centra u Ludbregu (1994. – 1996.), kao restaurator u Muzeju Međimurja Čakovec (1993. – 1994.) te u tvrtki Trifora d.o.o. kao direktor i voditelj na poslovima konzerviranja i restauriranja umjetnina (1996. – 2006.).

Zahvaljujući dugogodišnjem radu na umjetničkom i konzervatorsko-restauratorskom području, tehnološki je proučio i usavršio mnoge slikarske i kiparske tehnike, sudjelovao na mnogim projektima obnove arhitekture, istraživanju graditeljske povijesti, nekoliko velikih kulturno-umjetničkih izložbi te na projektima zaštite hrvatske spomeničke baštine, kao i na pripremi u educiranju budućih konzervatora i restauratora.

U 40 godina stvaranja na području vizualne umjetnosti realizirao je 30-ak samostalnih izložbi i sudjelovao na stotinjak skupnih. U radu je koristio različite likovne tehnike i izričaje, od klasičnih slikarskih, kiparskih i fotografskih do video arta, performansa, hepeninga, land arta i kombiniranih tehnika. 

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima je Nagrada grada Zagreba za mlade znanstvenike i umjetnike, Nagrada na 4. biennalu studentskog crteža u Beogradu, Nagrada za javnu skulpturu 20. Zagrebačkog salona mladih, Nagrada na 9. biennalu male plastike u Murskoj Soboti i druge.

Sudionik je Domovinskog rata 1991. – 1992. i nositelj Spomenice Domovinskog rata. 

Živi i radi u Varaždinu. Atelijer: Varaždin, I. Padovca 3, darwinbutkovic1@gmail.com.  

 

 

 

Realizacija izložbe

Organizator: Gradski muzej Varaždin. 

Autori stručne koncepcije: Dubravko Adamović i Darwin Butković. 

Autor likovnog postava: Dubravko Adamović. 

Autor dokumentarnog filma o Darwinu Butkoviću i filmskih priloga: Vedran Hunjek.

DARWIN BUTKOVIĆ: Migrare / Izložba u povodu 40. obljetnice autorova umjetničkog stvaralaštva povratak