Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

DOMORODCI! MEDJIMURCI! SUŽENJSTVU JE NAŠEMU KRAJ! Uz 100. obljetnicu odcjepljenja Međimurja od mađarske države

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 27.02.2019. / 27.02.2019.

        Uz 100. obljetnicu odcjepljenja Međimurja od mađarske države, u Muzeju Međimurja Čakovec priređena je velika povijesna izložba pod nazivom Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!, postavljena za razgled do 28. ožujka ove godine. Toj temi posvećena je i Srijeda u Muzeju.

        Raspadom Austro-Ugarske Monarhije, Međimurje, koje je stoljećima bilo dijelom ugarske županije Zala, ostalo je izvan Hrvatske, odnosno novoproglašene Države Slovenaca, Hrvata i Srba. Sustavna mađarizacija od druge polovice 19. stoljeća i strahote Prvoga svjetskog rata doveli su početkom studenoga 1918. do socijalnog i nacionalnog bunta u većinski hrvatskome Međimurju, koji je samo još više pojačao mađarski teror nad stanovništvom. Beogradska vojna konvencija obvezivala je srpske i savezničke čete, zbog čega je Narodno vijeće SHS-a bilo prisiljeno samo djelovati i, unatoč konvencijama, vlastitim dobrovoljnim snagama na Badnjak 1918. godine osloboditi Međimurje. Nakon odlaska mađarske vojske i civilne uprave iz Međimurja trebalo je ponovno normalizirati život i postaviti novu hrvatsku upravu, što je otežavala mađarska propaganda, čak i nakon mirovne konferencije u Trianonu, koja je definirala rijeku Muru kao granicu Kraljevstva SHS-a s Mađarskom.

        Predavanje je pripremila Ana Šestak, kustosica u Muzeju Međimurja Čakovec, koji je uz Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije suorganizator programa.

       Početak predavanja je u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

DOMORODCI! MEDJIMURCI! SUŽENJSTVU JE NAŠEMU KRAJ! Uz 100. obljetnicu odcjepljenja Međimurja od mađarske države povratak