Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Spasimo kulturnu baštinu!

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Gradski muzej Varaždin
datum početka/završetka: 25.01.2013. / 26.01.2013.
otvorenje: 18,00
organizator: Gradski muzej Varaždin

           Pored ostalih programa povodom Noći muzeja, varaždinski muzej organizira i posebnu akciju pod geslom Spasimo kulturnu baštinu!. Kupnjom prigodnih suvenira posjetitelji će se imati prilike izravno uključiti u prikupljanje novčanih sredstava namijenjenih restauraciji i otkupu predmeta za muzejski fundus te na taj način sudjelovati u jednom od najvažnijih segmenata muzejsko-galerijske djelatnosti.

 

PREDMETI ZA OTKUP / RESTAURACIJU


I. OSTAVA IZ PETRIJANCA


Jedan od odjela GMV-a koji nema stalni postav je Povijesni odjel. U njegovoj bogatoj zbirci je i nalaz rimskog novca iz Petrijanca. Kako bi se pravilno izložio, potrebna je restauracija. Stoga posjetitelje na ovogodišnjoj Noći muzeja pozivamo da nam pomognu kako bismo trajno sačuvali ovaj vrijedni nalaz i obnovljeni izložili u budućem stalnom postavu arheologije i povijesti.

 Podaci o ostavi iz Petrijanca:
- 294. godina, bronca, srebro, kovanje, GMV-55665.
U listopadu 2005. godine, prilikom postavljanja kanalizacijskih cijevi, pronađena je ostava rimskog novca. U ostavi se nalazi drveni recepijent, tri srebrna tanjura i 27.735 komada novca težine oko 114 kg.
 
GMV Povijesni odjel
Muzejska savjetnica Spomenka Težak, tel. 042 658 762; e-mail: spomenka.tezak@gmv.t-com.hr
 

 

II. HALJINA

 
U Starom gradu priprema se stalni postav Moda i odijevanje kroz stoljeća. Muzeju je na otkup ponuđena večernja haljina, koja bi zbog svoje kulturno-povijesne vrijednosti u tome postavu bila stalni izložak. Kupnjom prigodnih suvenira posjetitelji Noći muzeja pomažu nam u otkupu i restauraciji ove haljine. 

 
Podaci o haljini:
- oko 1900.-1905. g., New York, krojačka radionica Rock&Torpery 13&15 West 29th,
- svila, aplicirana pamučna čipka; vel. 122x37 cm; rukavi: 62x23 cm.
 

Primjer je to svečane haljine, uvezene vjerojatno iz Amerike. Potječe iz doba secesije, kad se u modi još uvijek osjeća duh historicizma. Izrađena je od skupocjene svile i ukrašena apliciranim i umetnutim stiliziranim vegetabilnim motivima od crne čipke. Sastavljena je od bluze i suknje. Suknja prati liniju struka i zvonoliko se spušta u naborima do tla i završava povlakom koja naglašava secesijsku izvijenost u obliku slova „S“. Na hlajini se nalazi etiketa newyorškog salona.

 Ova haljina pripadala je Ljerki i Zori Goger iz poznate varaždinske obrtničke obitelji, u čijoj se stolarskoj radionici, od druge četvrtine IX. do sredine XX. stoljeća, izrađivao kvalitetan stilski namještaj. Primjerci tog namještaja nalaze se u stalnim postavima Gradskog muzeja Varaždin i zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.

 

GMV Kulturnopovijesni odjel

Muzejska savjetnica Ljerka Šimunić, tel. 042 210 399; e-mail: ljerka.simunic@gmv.t-com.hr

 

 

III. PAVLE VOJKOVIĆ: Praznički dan, 1960.

 

Kupnjom prigodnog suvenira posjetitelji Noći muzeja sudjeluju u otkupu slike za zbirku djela varaždinskog akademskog slikara Pavla Vojkovića, koja se nalazi u fundusu Galerije starih i novih majstora GMV-a.

 

Slika je interesantna zbog načina slikanja u kojemu je dominantan potez kojim se ostvaruje jedna sfumatovska atmosfera u gradu (Varaždinu), okićenom zastavama. Vjerojatno je riječ o Prazniku rada, 1. svibnja 1960. godine. Slika prikazuje sam ulaz u grad Varaždin iz Zagrebačke ulice, koji je kroz cijelu varaždinsku povijest bio jedan od najvažnijih. Na tom prostoru bila su južna gradska vrata, a iza njih župna crkva sv. Nikole, koja dominira slikom, i sa strane tipične građanske i trgovačke kuće. Na jedan, gotovo impresionistički, način slikar Pavle Vojković odlično je zabilježio atmosferu jednog tihog i mirnog prazničnog jutra. Osim zbog nastojanja da se očuva što cjelovitiji opus jednog od najvažnijih varaždinskih slikara, otkup te slike značajan je i zbog toga što ona svojim motivom autentično dokumentira obliježavanje Praznika rada u doba socijalizma.

 

GMV Galerija starih i novih majstora

Muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević, tel. 042 214 172; e-mail: mirjana.ducakijevic@gmv.t-com.hr



povratak