Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SVIBANJSKA DEKLARACIJA: Buđenje hrvatske političke scene u Prvom svjetskom ratu

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 03.05.2017. / 03.05.2017.
Organizator: Gradski muzej Varaždin i Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije

        U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje pod nazivom Svibanjska deklaracija: Buđenje hrvatske političke scene u Prvom svjetskom ratu, koje je pripremila povjesničarka Jadranka Jagenčić-Šušnjić.

        Ulazak Austro-Ugarske Monarhije u svjetski sukob otvorio je mogućnost velikih teritorijalno-političkih  promjena u jugoistočnoj Europi. U takvim okolnostima, u redovima hrvatskih političara pojavljuju se različite koncepcije o rješavanju hrvatskog pitanja – pojma kojim se označava ponajprije problematika teritorijalnog  ujedinjenja hrvatskih zemalja, ali i pitanje njihovog državnopravnog položaja. Pojavljuju se različite političke koncepcije, od stvaranja posebne hrvatske (južnoslavenske) federalne jedinice unutar Monarhije do stvaranja zajedničke jugoslavenske države koja bi uključivala Srbiju i Crnu Goru.

        Zastupnici iz južnoslavenskih zemalja austrijskog dijela Monarhije, njih 33 udruženi u Jugoslavenskom klubu, kojem je bio predsjednik dr. Anton Korošec, a potpredsjednik dr. Matko Laginja, 30. svibnja 1917. objavili su „Svibanjsku deklaraciju.“ Tim aktom zahtijevaju reviziju dualizma i formiranje treće jedinice južnih Slavena unutar Monarhije. Taj zahtjev temelje na hrvatskom državnom pravu i načelu narodnosti. Smisao je Deklaracije da u slučaju opstanka Monarhije južni Slaveni formiraju treću jedinicu, ravnopravnu s Austrijom i Ugarskom.

        Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

SVIBANJSKA DEKLARACIJA: Buđenje hrvatske političke scene u Prvom svjetskom ratu povratak