Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

VATROSLAV KULIŠ Slike 1980. – 2012.

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 26.10.2012. / 18.11.2012.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin; Galerija Kolovićevi dvori

        Nakon što je bila postavljena u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, retrospektivna izložba Vatroslava Kuliša dolazi i u Gradski muzej Varaždin. Izložba obuhvaća slike okupljene u nekoliko ciklusa, među kojima su Valovi, Kornati, Kuti, Riffovi, Metamorfoze mora, nastale u razdoblju od 1980. do 2012. godine. Autor stručne koncepcije i postava je povjesničar umjetnosti Igor Zidić.

    

Životopis:

          Vatroslav Kuliš rođen je 1951. godine u Vidošima. Zagrebačku Školu primijenjene umjetnosti završio je 1971. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. godine, u klasi profesora Šime Perića.

          Od 1978. do 2002. godine radio je u Leksikografskom zavodu „Miroslav Krleža“ kao likovni urednik Opće enciklopedije i Hrvatskog biografskog leksikona.

          Uz slikarstvo, bavio se grafičkim dizajnom i scenografijom. Autor je niza scenografskih rješenja za glumačku družinu Histrion, kazalište Komedija, Zagrebačko kazalište lutaka i HNK u Zagrebu. Autor je više grafičkih mapa. Boravio je na studijskim putovanjima u Parizu (Cité des Artes), Münchenu, New Yorku, Melbournu... Bio je član galerije Stećak i galerije Arteria u Zagrebu. Radovi mu se nalaze u muzejima i galerijama u Hrvatskoj te u mnogim privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu.

          Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, među kojima su odličje Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića 1997. godine, državna nagrada Vladimir Nazor za 2000. godinu te godišnja nagrada Galerije Forum za 2003. godinu.

          Izlagao je na 90-ak samostalnih i više od stotinu grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

povratak