Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Vjera, ufanje, ljubav

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 6
datum početka/završetka: 10.10.2013. / 24.11.2013.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

 

               Jedan od najvažnijih projekata Gradskog muzeja Varaždin, na kojemu se radilo posljednjih nekoliko godina, je izložba pod nazivom Vjera, ufanje, ljubav. Kao i u sličnim muzejskim programima, važnost ove izložbe očituje se u činjenici da, pored zanimljivosti teme koju obrađuje, ujedno pruža mogućnost prezentacije vrijednog, ali dobrim dijelom „skrivenog“ fundusa, rijetko dostupnog javnom izlaganju.

               Ovom prilikom izdvojena je građa iz četiriju muzejskih odjela(Kulturnopovijesnoga, Etnografskoga, Povijesnoga te Galerije starih i novih majstora), čija je poveznica duhovni aspekt u temama umjetničkih i uporabnih predmeta, nastalih u različitim sredinama i razdobljima. Premda naziv izložbe sugerira temeljne kršćanske krjeposti, građa s kršćanskom (katoličkom) ikonografijom, iako najzastupljeniji, tek je jedan njezin segment. Ostali obuhvaćaju klasične (nekršćanske) teme, predstavljene na primjercima rimskog novca te na djelima likovne umjetnosti i umjetničkog obrta nadahnutih antičkom mitologijom, iz razdoblja renesanse, baroka i klasicizma. Posebnu cjelinu čini tema posvećena duhovnom životu seoskoga puka na području sjeverozapadne Hrvatske, ilustrirana i ambijentalnom inscenacijom seoskoga interijera, s naglaskom na Božji kut. Budući da su se u okolnim varaždinskim selima do danas, makar više u sjećanjima, a manje u živim običajima, održale legende, priče i naputci za otklanjanje nevolja, odnosno poticanje sretnih događaja, u svrhu trajne zabilježbe toga dijela nematerijalne tradicijske baštine provedena su terenska etnološka istraživanja s autohtonim kazivačima. Kao rezultat, snimljen je film u trajanju od 120 minuta, koji će se prikazivati uz izložbu.

               U realizaciji izložbe sudjelovalo je više stručnjaka iz varaždinskoga muzeja, kao i vanjski suradnici, a glavne autorice koncepcije i postava su muzejske savjetnice Ljerka Šimunić, Ljerka Albus, Spomenka Težak i Mirjana Dučakijević. Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture RH i Grad Varaždin.



Pozivamo Vas da u okviru programa MIŠ – Muzej i škola posjetite našu izložbu VJERA, UFANJE, LJUBAV. S radošću Vas očekujemo u Muzeju! Svakog učenika čeka i prigodna markica, koju će zalijepiti u svoju iskaznicu MIŠ!

Ulaznice za učenike bez iskaznice MIŠ: 10 kuna.

Vodstvo po izložbi (utorak – petak): svaki puni sat
(9.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 i 16.00 sati),
uz obaveznu prethodnu rezervaciju! Trajanje vodstva: 30-45 minuta (u grupi može biti do 35 učenika).

NAJAVE POSJETA I REZERVACIJA VODSTVA:
tel. 042 658 754 (Anita Peričić), anita.pericic@gmv.t-com.hr

                                                                                                                      

povratak